Українцям підсипають цукрозамінники, які заборонені за кордоном
В Україну щорічно ввозиться така кількість цукрозамінників, яка еквівалентна приблизно 300 тис т цукру.
Державою дозволено використання 13 видів цукрозамінників при виробництві продуктів харчування - при тому, що чотири з них частково або повністю заборонені до використання у розвинених країнах, заявили журналістам експерти аналітичної компанії Da Vinci AG.
Так, у США заборонено цикламову кислоту (позначається E952), у Великобританії - ацесульфам калію (Е950; за винятком безалкогольних напоїв), пише "КоммерсантЪ-Україна".
Також у низці розвинених країн введено обмеження на використання аспартама (Е951) і сахарину (Е954), на продукти наноситься спеціальне маркування чи забороняється використання Е951 при виробництві продуктів, що проходять термічну обробку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Присяжнюк каже, що цукор подорожчає до 7-7,2 грн
Всі ці речовини в Україні можна використовувати за умови дотримання допустимих доз.
Зазначені цукрозамінники використовуються при виготовленні таких видів продуктів, як безалкогольні напої, кондитерські вироби, плодоовочеві консерви, джеми, желе, жувальна гумка, соуси, десерти на кисломолочній основі.
"Якщо в низці країн було проведено дослідження, і за їхніми результатами було доведено, що зазначені підсолоджувачі негативно впливають на здоров'я людей, чому ми повинні використовувати їх в Україні?" - зазначив керуючий партнер Da Vinci AG Андрій Колпаков.
Заборона використання цукрозамінника призведе до подорожчання продукту
За словами директора Da Vinci AG Анатолій Баронін, використання підсолоджувачів у продуктах пояснюється їхньою дешевизною порівняно з цукром.
"Цукрозамінники солодші за цукор в кілька разів, що в кінцевому підсумку робить їх більш дешевим продуктом. Наприклад, вартість аспартама становить 16-30/кг. В той же час кілограм аспартама замінює 160-200 кг цукру", - розповів Баронін.
Експерти запропонували ввести в Україні єдиний документ, який би регулював обіг харчових добавок та норми їхнього використання з урахуванням досвіду розвинених країн.
Раніше обмежити використання цукрозамінників у харчовій і переробній промисловості пропонували виробники цукру. У квітні цього року їхню ініціативу підтримало Міністерство аграрної політики.