В Україні майже 50% продовольства - критично низької якості
Про це повідомив у четвер, 8 листопада, начальник управління ринкового нагляду Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Сергій Кияниченко на прес-конференції у Києві.
Такий стан речей, за його словами, виявили перевірки продуктів харчування на ринку продовольчих товарів.
Чиновник наголосив, що причиною низької якості є, по-перше, халатність приватних підприємств, а, по-друге, факт, що "вимоги до товарів у нашому законодавстві не оновлювали з 1989 року, тобто вони є застарілими".
Згідно з результатами досліджень, понад 43% перевірених товарів "істотно порушують вимоги правил і стандартів якості, а також технічних умов, у яких продукти перебувають".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці стурбовані безпекою українських продуктів
"Приблизно половина продовольства на нашому ринку на сьогодні не відповідає вимогам чинного законодавства. Споживач не може отримати достовірну та необхідну інформацію про товар. На велику кількість продуктів не надається супровідних документів навіть контролюючим органам. Українські фахівці не можуть визначити безліч речовин у продуктах харчування. А виробники, не порушуючи закон, труять споживача", - наголосив Кияниченко.
Також посадовець на прикладі ковбасних виробів проілюстрував усю серйозність ситуації, яка виникла на українських ринках та у супермаркетах: "Близько 97% ковбасних виробів містять синтетичні речовини й різні барвники, а лише 3% продукції відповідає усім споживчим нормам".
На запитання, чи якось бореться з цими процесами Держспоживінспекція, Кияниченко пояснив, що відомство може лише "проголошуючи певні соціальні акції".
"Згідно з законними завданнями, ми проводимо перевірку на відповідність якості або безпечності тієї чи іншої продукції в чіткій відповідності з законодавчими або нормативно правовими документами. Тому Держспоживінспекція може виносити лише певні обмежувальні заходи або штрафи лише за порушення, однак, не забирає ліцензію", - резюмував чиновник.