В Україні змінюють методи визначення якості пшениці
Таке рішення ухвалили на засіданні технічного комітету "Зернові культури та продукти їх переробки", яке відбувалося в рамках щорічної міжнародної науково-практичної конференції "Технології харчових продуктів і комбікормів" в Одесі, повідомляють у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.
"Зміни до національного стандарту на пшеницю переважно будуть стосуватися оновлення методів визначення показників якості на основі міжнародних стандартів, коригування кількості класів та окремих показників пшениці", – йдеться в повідомленні.
Під час засідання комітету обговорювалися пропозиції від учасників ринку щодо оновлення діючого стандарту на пшеницю, які будуть враховані в першій редакції оновленого стандарту.
Окрім змін, які стосуються показників якості пшениці та кількості класів, увагу приділили можливості запровадження відсоткового показника наявності в зерні пшениці клопа-черепашки. Адже, за словами науковців, на сьогодні вже зафіксована вдала практика застосування українських сортів пшениці, стійких до цього шкідника.
Чинний стандарт на пшеницю ДСТУ 3768:2010 "Пшениця. Технічні умови" було затверджено наказом від 31 березня 2010 року №108 Держспоживстандарту України. У встановлені держстандарті враховуються, зокрема, такі ознаки: визначення класу, клейковина, сміттєві, мінеральні та зернові домішки, ураження, наявність паразитів.
Нагадаємо, в період з 1 по 5 січня Україна повністю вибрала квоти, як основні, так і додаткові, на експорт пшениці і кукурудзи в країни Євросоюзу в 2018 році.
У 2017-2018 маркетинговому році на тлі скорочення врожаю вперше за останні 5 років Україна скоротила експорт зерна – на 9,6%.