"На потік гостей до закладів це (заборона куріння, - ред.) аж ніяк не вплинуло. Люди вже навіть звикли до цього і без проблем курять на вулиці. Якщо на початку ще було якесь незадоволення гостей, то зараз ніхто не звертає уваги. Всі звикли і спокійно курять собі на вулиці" - розповідає Павло з мережі пабів "Портер" у Києві у коментарі iPress.ua.
"Як віце-президент асоціації офіціантів Києва можу сказати вам, що значного впливу не було. Люди ж мають кудись ходити", - додає він.
Але такі радісні новини далеко не у всіх рестораторів. Власники закладів харчування нарікають на те, що відвідуваність впала після запровадження жорстких правил для курців. Найбільше це зачепило паби, де клієнти власне й збиралися для того, щоб за келихои пива викурити не одну цигарку.
"Падіння становило приблизно 15-20%. Це впав виторг. Оскільки у нас ще й орендоване приміщення – то важко працювати", - розповів iPress.ua генеральний директор "Пивна бочка" на Хрещатику Андрій Кральов.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курити заборонено
За його словами, у ресторанах вплив закону менш відчутний, ніж у пабах.
"Спочатку, відразу після введення норми, відвідуваність дещо впала. Пізніше всі змирилися з цим", - зауважила Катерина, адміністратор одного з закладів SПБ (Сеть Пивных Баров) у Києві.
У грудні, коли впровадили закон, відвідуваність пиварні впала до 40%. "Але зараз все добре. Зали заповнені, особливо на вихідні", - додає вона.
Відвідуваність деяких пабів зразу після нововведення впала на 40%
Ще більшої шкоди зазнали ті, хто спеціалізувався на курінні і пропонував клієнтам кальян.
"Заборона курити кальян – це те, що справді вплинуло на відвідуваність. Тепер кальянів немає. Відповідно люди не приходять... Ми шкодуємо, ща кальян заборонили", - розповідає арт-директор бару "Ліверпуль" у Донецьку Олександр Єрьоменко.
Значні проблеми відчули і більярдні клуби, кав'ярні, де кава без сигарети не пилася. Повторно заманити клієнтів-курців доволі непросто, вони перестали заходити. А ті, хто справді люблять кальяни – курять їх вдома. Деякі паби втратили надію відновити попередній потік клієнтів.
Любителі кальяну тепер курять його вдома. Фото: ingemagbrard.livejournal.com
"Ми організовуємо знижки, цікаві акції для людей. Але загалом виходить у збиток собі. Якщо раніше до нас приходили просто так, то тепер необхідно робити вдень значні знижки, щоб привабити людей. Чесно кажучи, навряд чи тепер вийде (повернути клієнтів – ред.)", - зауважує Андрій Кральов.
Олександр Єрьоменко зауважує, що фінансово – від нововведення стало гірше.
"5-10% людей, які курили тепер не ходять або ходять не так охоче, або не так часто чи надовго, як ходили раніше. З точки зору того, що повітря стало чистіше і для персоналу, який працює півжиття в закладі, то, звісно, ситуація стала краща. Весь персонал задоволений цим законом", - додає арт-директор.
Вихід є
Є кілька варіантів, які заклади використовують або можуть використовувати, щоб зменшити вплив антитютюнового закону.
Перший - це облаштувати місце для куріння поза межами закладу. Особливо це вигідно, якщо є вихід відразу в подвір’я. Там можна розмістити тент або засклити частину прилеглої території та поставити попільнички.
"В таких закладах відтоку клієнтів немає, навіть якщо це паб", - зазначила генеральний директор компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова.
Проте не всі можуть собі це дозволити: у декого вихідні двері виводять на завантажену вулицю, що може перешкоджати, або у приміщення торгового центру.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати досі курять у Раді
Ще один, подібний до попереднього, спосіб дозволити курити – літня тераса. Куріння на майданчиках є дозволеним, попри те, що деякі ресторатори вважають, що закон це забороняє.
"Дуже багато хто з жовтня, знаючи, що такий закон приймуть, не демонтували свої площадки, а залишили їх, обтягнули плівкою, хто засклив – поставили обігрівач і всю зиму там люди курили", - зауважує Ольга Насонова.
Найпростіший спосіб дозволити курити – порушити законодавство. Деякі заклади зробили собі кімнати для куріння, щоб клієнти не виходили на вулицю. Це суперечить закону, але власники таких пабів керуються нормою, яка дозволяє виділити 10% від загальної території для куріння. Однак вона стосується лише виробничих та офісних приміщень.
Максимальний штраф становить 10 тис грн, а втрати можуть бути і 50 тис грн. Закладам вигідно дозволяти курити
"Ресторатори, які це роблять свято впевнені, що вони нічого не порушують. А, оскільки перевірка до них ще не дійшла, або дійшла, але ту кімнату не помітили, то вони далі користуються цим. В принципі всіх це влаштовує: клієнти не виходять на холодне повітря і ресторану вигідно", - пояснює Ольга Насонова.
Зустрічаються і більш відкриті форми порушення закону. Часто після 20:00, коли вже можна не чекати інспекції, бари виставляють тарілочки з мокрими серветками, часом навіть попільниці. Для деяких дозвіл курити всередині - частина концепції.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про заборону куріння
"Ті більярдні, які дотримуються закону, в них відвідуваність впала не на 20%, а ледь не вдвічі. А клієнти переходять в клуби, де дозволяють курити", - додає Ольга Насонова.
Не проблема погодитися на штраф. Інспекція від управління захисту прав споживачів, яка перевіряє заклади, не має права закривати їх. Рестораторам вигідніше заплатити штраф або оскаржувати його в суді. Деякі просто відмовляються платити його, розуміючи, що нічого страшного не загрожує.
"Максимальний штраф становить 10 тис грн, а втрати можуть бути і 50 тис грн. На фоні законодавчої невизначеності багатьом закладам вигідно дозволяти курити… На практиці дуже багато хто порушує цей закон зараз", - говорить Ольга Насонова.