Facebook iPress Telegram iPress Twitter iPress search menu

Курити заборонено

Богдан Швед
Курити заборонено
Фото: 4vlada.com
З 16 грудня в Україні починає діяти закон про заборону куріння в усіх закладах харчування. Нові правила відрізняються від попередніх тим, що курити буде заборонено всюди у закритих приміщеннях. Норми, які діяли досі зобов’язували ресторани виділяти 50% торгового приміщення для осіб, які не курять.

У барах забороняється курити сигарети, кальян та електронні сигарети. Особам, які хочуть "затягнутися" потрібно буде виходити на вулицю. Заклади переважно облаштовують смітниками-попільничками території біля входу. Курити також буде дозволено на літньому майданчику, який у багатьох ресторанах сьогодні працює навіть взимку, завдяки обігрівачам.

Новий закон також не дозволяє курити в усіх державних установах (приміщеннях органів місцевого самоврядування тощо), у приміщеннях та території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, у приміщеннях об’єктів культурного призначення. До 16 грудня в цих приміщеннях можна було відвести окреме місце для курців.

В організації "За вільну від тютюнового диму Україну" роз’яснюють, що куріння буде заборонено не тільки в чаші стадіону, а й по всій території спортивного комплексу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Президента хочуть дозволити курити хоча б у ресторанах

Наприклад на даний час на території НСК "Олімпійський" встановлено велику кількість спеціальних місць для куріння, однак після вступу в силу нового закону, такі спеціальні місця з території НСК "Олімпійський" будуть усунені.

Винятком будуть компанії, підприємства, офісні центри, де можна облагородити територію для курців. Сумарний обсяг такої зони диму повинен становити не більше 10% від усієї площі приміщень.

Ресторани не проти

Серед власників ресторанів є різні думки на цю тему, зауважує у коментарі iPress.ua координатор проекту "Київ без тютюнового диму" Олена Дуб.

"Навіть такі заклади, як байкерський клуб у Києві – Route 66, де куріння існує ніби як субкультура. Його власник виступив за цей закон", - розповіла вона.

За її словами, деякі представники ресторанного бізнесу заявляють про те, що вони зможуть втратити клієнтів, однак їх небагато. Більшість просто цікавиться самими умовами закону.

"Питаються, де на вулиці можна курити, чи можна зробити "курилку" біля входу ззовні? А це можна", - пояснила Олена Дуб.

Ресторатори в більшості готові до змін. Президент підписав закон у червні цього року і до набуття чинності було півроку. Тож був період для того, щоб підготувати персонал та створити умови для курців біля входу.


Інфографіка: SmokeFreeUkraine

"Ми будемо дотримуватися закону. У моїх ресторанах і так немає залів для курців - зараз покурити можна тільки біля барної стійки. Після набуття чинності законом куріння всередині приміщення стане неможливим. Біля входу завжди стоять попільнички, так що при бажанні гості зможуть покурити там. Крім того, ми очікуємо збільшення кількості відвідувачів ресторанів, оскільки тепер можна буде приходити з дітьми, не піддаючи їх шкідливому впливу тютюнового диму", - прокоментував на сторінці у Facebook київський ресторатор Дмитро Борісов.

З тим, що клієнтів після тотальної заборони куріння побільшає погоджується власник холдингу "Три Т Фудз" Павло Гачковський ("Три товстуни", "Сакура", "Масонська ложа", "Тірамісу", "Куркуль", Route 66). За його словами, згідно зі статистикою, частка курців становить 35%, а не курців – 65%.

"Мені здається, що потрібно дуже сильно любити Route 66, для того щоб в п'ятницю там перебувати некурящій людині - це просто жах. І це при тому, що у мене там стоїть дуже потужна сучасна вентиляція. Просто коли з 180 відвідувачів одночасно курить 100, то не допоможе ніяка вентиляція. Там дим стоїть стіною, і люди, які не ходили, тепер зможуть до мене приходити", - розповів Гачковський в інтерв’ю виданню "Медіафільтр".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович підписав закон про заборону куріння

Загалом фахівці в сфері ресторанного бізнесу очікують, що зменшення кількості відвідувачів можливе у перші тижні дії нового закону. Люди все одно ходитимуть до закладів, якщо їм там подобається проводити час.

Однак, якщо закладам типу пабів та ресторанів вистачить поставити попільнички біля входу, то гірше буде у кальян-барів. Їм доведеться відмовитися від своєї "спеціалізації".

"Точно не можу вам сказати, що нового буде, але наш заклад залишиться таким самим, просто без кальянів. Дещо зміниться концепція", - розповіли iPress.ua в мережі кальян-клубів "1000+1 ніч".

В кальян-барах планують збільшити асортимент чаїв та запропонувати відвідувачам альтернативу.

Пасивні курці

Закон насамперед є корисним тим, що дозволяє не курцям уникнути вдихання шкідливого тютюнового диму. Це особливо важливо для персоналу, який працює в закладах.

Згідно з дослідженнями, які здійснив проект "Київ без тютюнового диму" спільно з Інститутом раку Розвел Парк (США), у київських кафе та ресторанах, де відвідувачі курять, рівень забрудненості повітря шкідливими частками PM2.5 перевищує норму у 12 разів і становить 124 мкг/куб.м.


Заклади штрафуватимуть за попільнички. Фото: mignews.com

В цьому випадку не допомагає і поділ на приміщення для курців та не курців - рівень забрудненості повітря у залі, де не курять все одно перевищує норму - 45 мкг/куб.м. Максимально допустимою нормою вмісту часток PM2.5, встановленою ВООЗ для річних середніх концентрацій, є 10 мкг/куб.м (норма для добових концентрацій - 25 мкг/куб.м).

"Наводять приклад Ірландії, Шотландії, де кажуть, що паби позакривалися зовсім. Це не так. Якщо почитати їхні дослідження, то заборона куріння всередині приміщень скорочує кількість викликів "швидкої допомоги" на випадки серцево-судинних захворювань. Бармени і офіціанти здоровіші", - зазначила Олена Дуб.

Сьогодні 15 країн ЄС мають комплексне законодавство, яке регулює куріння в приміщеннях. Найбільш жорсткі, подібні до закону, який діятиме в Україні з 16 грудня, антитабачні правила існують в Ірландії, Великобританії, Угорщині та Греції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помірковане куріння подвоює ризик зупинки серця у жінок

Водночас в Польщі, Хорватії та Швейцарії власники барів можуть вибирати: чи в закладі можна курити, чи ні. Натомість в Нідерландах в приміщеннях заборонене куріння лише тютюну, але не марихуани. Проте більшість закладів забороняють взагалі курити будь-що, оскільки до марихуани часто домішують тютюн. У випадку, якщо таке порушення зафіксують у кнайпи можуть навіть забрати ліцензію.

Відповідальність

Штраф за недотримання рестораном закону становить від 1 до 10 тисяч грн. Заклади можна штрафувати не лише за те, що вони дозволяють відвідувачам курити всередині, але й за те, що розставили попільнички в приміщені.

Відвідувач, який вирішить не послухатися офіціанта і закурити, може "влетіти" у штраф від 51 грн до 175 грн. Для цього персоналу потрібно викликати міліцію.

"Людина порушує законодавство. Це так само, як людина не хоче розрахуватися. Потрібно викликати міліцію. Це звичайне правопорушення", - розповів iPress.ua генеральний директор "Fast Food System" Марк Зархін (ТМ Піца Челентано, Картопляна Хата, Япі, Пункт).

Водночас існують деякі застереження. Для прикладу: відвідувач може закурити сигарету і не прислухатися до зауважень працівників у момент, коли в закладі перебуває інспектор, що стежить за виконанням цього закону. Відповідно, потрібно буде пояснювати, хто тут порушує закон.

ДИВІТЬСЯ ФОТО: На упаковках сигарет покажуть, як тютюн псує здоров’я

"Півсекунди затягування сигарети достатньо для того, щоб мене оштрафувати на 8 тисяч гривень. Я буду намагатися перешкодити, а людина буде продовжувати палити. І що? А в цей час тут перебуватиме інспектор, який зафіксує факт куріння, і я буду оштрафований. Ось це мене страшенно дратує. Я хочу дотримуватися закону, але не на таких умовах", - зауважив Павло Гачковський.

Власник мережі авторських ресторанів Restaron Вардкес Арзуманян раніше у коментарі iPress.ua пояснив, що в законі варто було б передбачити облаштування закладів спеціальними сигналізаціями. Якщо вони спрацюють, повинна приїхати спеціальна служба.

"Що буде робити міліція?", - наголосив Вардкес Арзуманян.

"Тому, коли мене про це питають, я відповідаю: через пів року, коли закон вступить в дію, ми будемо кожні 10-15 хвилин викликати міліцію, щоб вона зробила щось з тими людьми, які будуть курити", - резюмував ресторатор.

Ситуація продовжує загострюватися. Багато проблем ЗСУ створюють некомпетентність командирів та
Ситуація продовжує загострюватися. Багато проблем ЗСУ створюють некомпетентність командирів та "мікроменеджемент" Головнокомандувача – Том Купер
Занепад росії. Слабка економіка, союзники-невдахи та зростаючий опір – Ольга Лаутман
Занепад росії. Слабка економіка, союзники-невдахи та зростаючий опір – Ольга Лаутман
Вашингтон потребує нового підходу до НАТО. Сім пріоритетних країн для нової адміністрації Трампа – Ендрю Міхта
Вашингтон потребує нового підходу до НАТО. Сім пріоритетних країн для нової адміністрації Трампа – Ендрю Міхта
Сирія може стати початком кінця (імперських амбіцій) росії. Що мають робити США? – TIME
Сирія може стати початком кінця (імперських амбіцій) росії. Що мають робити США? – TIME
Зимова оборона України: збереження сили. Трамп підтримає перемогу України або виглядатиме світовим лохом – Ендрю Таннер
Зимова оборона України: збереження сили. Трамп підтримає перемогу України або виглядатиме світовим лохом – Ендрю Таннер
Переговори з росією. США слід пам'ятати, що дипломатія для росії – інструмент для перемоги над супротивником
Переговори з росією. США слід пам'ятати, що дипломатія для росії – інструмент для перемоги над супротивником
Україна – не Сирія. Чому Сирський не може реформувати ЗСУ – Том Купер
Україна – не Сирія. Чому Сирський не може реформувати ЗСУ – Том Купер
Огляд московської кампанії
Огляд московської кампанії "Осінь 2024": кров за землю. Припинення вогню зараз лише зробить гамбіт путіна успішним – Ендрю Таннер