Українського м'яса стало менше
Про це повідомив вчора на прес-конференції в Києві заступник генерального директора Української аграрної конфедерації (УАК) Олександр Ярославський.
За його словами, значне зростання імпорту м'яса стало особливістю 2012 року. За п'ять місяців Україна імпортувала 64 тис тонн свинини, це рекорд за останні п'ять років.
Таким чином, за даними УАК, у січні-травні цього року імпорт свинини збільшився у 3,3 рази, порівняно з аналогічними показниками 2011 року.
Імпорт яловичини зріс на 50% - до 2,1 тис тонн. М'ясо птиці зросло до позначки 42,5 тис тонн, що удвічі більше попередніх показників, субпродукти - на 10% - до 13,1 тис тонн, імпорт сала зріс на 50% - до 11,8 тис тонн.
Різні ціни на імпортне м'ясо і м'ясо внутрішнього виробництва є чи не основною причиною зростання імпорту, повідомляє О.Ярославський.
На сьогодні свинина імпортується за 20-23 грн/кг, а ціна внутрішнього ринку коливається у межах 34-35 грн/кг (відпускна для оптового продажу). Про це повідомляє УНІАН.
"Виходячи з такої різниці, дуже стрімко наростили обсяг імпорту", - відзначив директор УАК.
Останні два роки українські підприємства - виробники свинини працювали собі на збиток, про це також зазначив Ярославський. "Це призвело до скорочення поголів'я свиней, а це сприяло зростанню цін на м'ясо і, відповідно, зростанню зацікавленості імпортерів".
Він також підкреслив, що імпортується, в першу чергу, низькосортна сировина, яка іде на переробку і виробництво ковбасних виробів.
Що стосується імпорту курячого м'яса, то тут ситуація стабілізується
Вітчизняне виробництво м'яса птиці може задовольнити потреби внутрішнього ринку країни. За словами керівника аналітичного відділу консалтингової компанії "ААА" Марії Колесник, українські виробники курятини взагалі не мають проблем з приростом поголів'я.
Експерт зазначила, що українські виробники почали активно вивозити куряче м'ясо за кордон: до В'єтнаму, Китаю та інших країн Азії, де купують не тільки цілі тушки, а й курячі ніжки, які не дуже цінуються на українському ринку, проте за кордоном вважаються делікатесом.
М.Колесник констатувала, що за останні 4 місяці експорт м'яса птиці зріс на 16% -35%.
Ціни на м'ясо не зростуть
Експерт також зазначила, що Україна не зможе знизити обсяг імпорту доти, поки зберігатиметься значна різниця у цінах на імпортну продукцію і українську.
У свою чергу О.Ярославський, вбачає зменшення імпорту м'яса в найближчій перспективі в умовах девальвації національної валюти і далі - нарощування внутрішнього виробництва.
На думку директора УАК, ціни на м'ясо не повинні істотно зрости.
Зрозуміло, що на підвищення діятимуть проблеми з урожаєм цього року, особливо щодо ячменю, а знижувальним чинником стане обсяг імпорту.
"Як тільки знижується виробництво, підвищується ціна, одразу ж заходить імпорт, і вона стабілізується. На такому лезі ножа ми перебуватимемо до кінця року. Особливих змін не буде, можливо, 5-7%, до 10%", - відзначив О.Ярославський.
Міністерство аграрної політики і продовольства прогнозує виробництво м'яса та м'ясопродуктів в України на рівні 2,26 млн тонн у 2012 році.