Через дефіцит м'яса вчені пропонують росіянам їсти верблюдів
Вчені з Астраханського державного технічного університету (АГТУ) обіцяють разом з фермерами налагодити випуск заморожених напівфабрикатів з верблюжатини, пише газета "Известия".
В Астраханській області розводять 70% російського поголів'я верблюдів - п'ять тисяч голів. В основному це верблюди калмицької породи (95%), а також невелика кількість тварин монгольської і казахської порід. У регіоні працюють п'ять великих господарств з розведення верблюдів. Фермери відзначають зростання інтересу до верблюжатини в останні роки. Якщо раніше верблюжатину їли в селах, де переважно живуть казахи, то тепер коло покупців істотно розширився.
Однак великого попиту на продукцію поки немає, пише газета. Верблюжатина - м'ясо на любителя: воно жорстке, а заради копчених горбів, які мають великий попит, ніхто тварин розводити не буде. Значить, м'ясо потребує первинної обробки.
Вчені університету стверджують, що знайшли спосіб, коли при обробці верблюжого м'яса виходять м'які м'ясні вироби. Один патент вже подали на реєстрацію, ще два подадуть в лютому. Зараз розробляють півтора десятка страв з верблюжатини. Крім супу, фрикадельок, зраз та інших страв, планують отримати м'які продукти цільними шматками.
Цієї осені на ярмарках в Астрахані м'ясо верблюда продається по 150 рублів за кілограм. В інших торгових точках ціни вищі, але при цьому верблюжатина завжди дешевше яловичини.
Раніше російська влада обіцяла заповнити дефіцит м'яса, що утворився унаслідок продовольчих санкцій, за рахунок поставок чукотській оленини, замороженого м'яса крокодила з Філіппін і буйволятини з Індії.
У Росії від початку серпня 2014 діє річна заборона на ввезення деяких продовольчих товарів із Євросоюзу, США, Канади, Австралії та Норвегії. Під продуктове ембарго потрапили яловичина, свинина, птиця, риба, фрукти, овочі, сири і молочна продукція.