Хліб перестав бути одним з ключових продуктів раціону українців
Про це пише "Дело".
Українців стало менше, напівфабрикатів – більше
За даними державної служби статистики, з 2005 року обсяги реалізації хліба торгівельними підприємствами знизились більше як на чверть. Відповідно, знижуються й обсяги виробництва хлібобулочних виробів. Тенденція до зниження виробництва ХБВ триває вже кілька років поспіль.
Основною причиною зменшення обсягів виробництва ХБВ є зменшення попиту на нього. Попит впав, у свою чергу, через суттєве зменшення кількості українського населення. Так, державна служба статистики повідомляє, що за 2011 рік населення України скоротилось на 145 тис осіб до 45 млн 633,6 тис.
А споживання хліба у 2011 році знизилось зі 111 кг в рік на людину у 2010 році до 105 кг.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на продукти харчування у світі постійно зростатимуть
Окрім того, на внутрішнє виробництво хліба впливає розвиток ринку заморожених хлібних напівфабрикатів, більша частина яких імпортується з-за кордону, наприклад, з Туреччини та Євросоюзу.
У Європейському Союзі на частку замороженого хліба припадає практично половина ринку, а в Україні, за прогнозами експертів, протягом найближчих п’яти років напівфабрикати можуть забрати у традиційних ХБВ близько 25% ринку.
Державне регулювання – ще одна проблема
За даними Держкомстату у червні 2012 року виробництво хліба знизилось на 4,2% проти травневого показника та на 6,4% проти результатів за аналогічний період 2011 року. всього у червні цього року пекарні випустили 133,7 тис тонн хліба.
У січні-червні 2012 року у порівнянні з першим півріччям минулого року випуск хлібобулочних виробів впав на 4,8% (на 39,9 тис тонн – до 791,4 тис тонн). У 2011 році виробництво ХБВ скоротилось на 2,1% або на 36,341 тис тонн порівняно з 2010 роком, а у 2010 році – на 5,5% проти результатів попереднього року.
"Цього року темпи зниження вже перевищують минулорічні за аналогічний період", - зазначив голова об’єднання "Укрхлібпром" Олександр Васильченко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці їдять мало м'яса
На ситуацію на хлібному ринку істотно впливає державне регулювання. Воно ж є і основною проблемою ринку, тому що жорстко обмежує рентабельність на низькому рівні на фоні постійного росту собівартості продукції перш за все через подорожчання енергоносіїв та транспорту.
Через це виробники ХБВ виводять свої підприємства з-під державного регулювання – перейменовують продукти та додають нові інгредієнти. Експерти прогнозують, що протягом кілької найближчих років істотно зменшиться виробництво соціальних сортів хліба.
За даними представників хлібопекарської галузі, зараз близько 40-60% виробництва хліба перебуває у тіні, що позначається на його якості та ціновій політиці. Жорстким регулюванням та обмеженнями чиновники можуть посприяти виведенню у тінь близько 90% хлібобулочного виробництва.
Тоді ніхто не відповідатиме перед українцями за те, який хліб вони споживають.