У майбутньому сільське господарство знову стане екологічно чистим
Таку думку висловив автор книг про здорове харчування Чарльз Айзенстайн у статті "Генетична зміна насіння і його патентування – хибний шлях" для The Guardian, переклад якої пропонує iPress.ua.
За його словами, в екології кожен вид робить свій внесок у благополуччя життя на планеті, і зараз людство повертається до свого обов’язку.
"Наступним великим сільськогосподарським перетворенням не буде інтенсифікація використання технологій видобутку і контролю; це буде екологічно чисте сільське господарство, що відновлює грунт, водоносні горизонти і біорізноманіття", - запевнив автор.
Айзенстайн пояснив, що такі зміни спричинить криза, яка виникла внаслідок технологічного розвитку.
Наприклад, зростання опору гербіцидів і пестицидів (супербур'янів і супербактерій), на думку автора, спричиняє потребу збільшити кількість технологій, щоб не допустити зменшення врожайності. А ГМО призводять до зростання непередбачуваних ризиків для здоров'я.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відміна маркування не вирішує проблеми використання ГМО в Україні
"Подальше зростання цін на складові сільськогосподарського виробництва, такі як ГМ насіння, пестициди і гербіциди, призводить до порушень взаємовідносин праці, сприяє заборгованості і створює залежність від волатильних світових цін на сировинні товари", - додає Айзенстайн.
На його думку, саме ця криза закликає людей звернутися до більш екологічних методів ведення сільського господарства, що базуються на давніх світових землеробських традиціях.
"Замість того, щоб патентувати нові генетичні відкриття і штучно обмежувати доступ до них, ми повинні спиратися на традиційні методи ведення сільського господарства", - наголосив автор.
За його словами, традиційні сільськогосподарські товариства, де фермери все ще зберігають і діляться насінням, набагато ближчі до ідеалу екологічного сільського господарства, ніж західні моделі.
"Замість того, щоб нав’язувати наші технології решті світу, можливо, саме нам варто повчитися у них", - зазначив Айзенстайн.