Кабмін підняв вимоги до молока та молочної продукції
Про це сказав міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, пише "КомерсантЪ-Україна".
Згідно з чинним законодавством, частка жирів рослинного походження у молоці та молокопродуктах зараз може сягати до 75%. Зміни до закону "Про молоко та молочну продукцію" зобов’яжуть виробників не перевищувати ліміт у 50%. Окрім того, продукцію зі вмістом рослинних жирів продавці повинні будуть розміщувати на окремих полицях з відповідною інформацією.
"Такий відсоток встановлений в Євросоюзі та Росії", - сказав Микола Присяжнюк.
Експерти інвестиційно-консалтингової компанії "Астарта-Таніт" зазначили, що найчастіше рослинні жири використовують у виробництві твердих та плавлених сирів та згущеного молока. Так, у 2011 році з 186,9 тис тонн виробленого в Україні твердого сиру 14% становив сир з додаванням рослинних жирів, що спровокувало відмову Росії від українських сирів.
Плавленого сиру з додаванням рослинних жирів українські підприємства виробляють 60% від загального обсягу виробленої продукції.
Купувати чи не купувати?
Керівник аналітичного відділу компанії "Астарта-Таніт" Євген Піскотін вважає, що обмеження щодо вмісту рослинних жирів у молоці та молочній продукції вплинуть на продажі.
"У суспільстві утвердилась думка, що рослинні жири у молочних продуктах – це погано. Тому люди намагатимуться споживати їх якомога менше", - сказав Євген Піскотін.
Протилежну думку висловив голова ради директорів Союзу молочних підприємств Вадим Чагаровський. Він вважає, що навіть у випадку розміщення продукції з рослинними жирами на окремих полицях, її купуватимуть.
"Ціна такої продукції нижча, аніж молокопродуктів без жирів. Тому не думаю, що продажі істотно впадуть", - зазначив Вадим Чагаровський.