Україна за 10 днів використала річну квоту на експорт меду до Євросоюзу
"На календарі – 11 січня, а 100% експортної квоти на постачання меду до ЄС уже вибрано, навіть з урахуванням того, що в минулому році її обсяг було збільшено. Зрозуміло, що експорт на цьому не зупиняється, просто продовжується на загальних підставах (на щастя, український продукт є конкурентним на європейському ринку навіть поза межами автономних преференцій). Але водначас дата 11.01 та нульовий баланс свідчать про надвисокий потенціал цієї галузі", -заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк у Facebook.
За його словами, в Україні налічується близько 400 тис. бджолярів, які сумарно виробляють в середньому 70 тис. т меду на рік, що є найвищим показником в Європі. Майже 57 тис. т, або 80% всього українського меду експортується - в основному до ЄС. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медоутворюючих рослин - до 140 тис. т меду на рік, вдвічі більше від поточних обсягів.
Мартинюк також зазначив, що в Україні не діють жодні обов'язкові вимоги до якості меду, а існуючий держстандарт є добровільним. Водночас в межах Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов'язання запровадити європейські вимоги до меду, які зафіксовані в Директиві Ради 2001/110/ЄС. Україна має зробити це до кінця 2019 року.
Крім того, додав заступник міністра, за першу декаду 2018 року Україна також повністю використала квоту на експорт виноградного і яблучного соку (14 тис. т).
Нагадаємо, що рівно рік тому - на початку 2017 року - Україна використала річну квоту на експорт меду в Євросоюз за 11 днів.
Уже в березні цього року Україна повністю використала безмитні квоти на експорт за 5 групами товарів. Йшлося про натуральний мед, цукор, крупи і борошно, виноградний і яблучний сік і кукурудза.
14 червня ЄС узгодив нові торгові квоти для України.