Facebook iPress Telegram iPress Twitter iPress search menu

Харчові відходи - нові можливості для підприємців

Харчові відходи - нові можливості для підприємців
Фото: pegggarden.org
В останні роки з'явилося чимало компаній, які переробляють ті продукти харчування, які вважаються відходами. Декотрі побудували на цьому власний бізнес.

Два роки тому вигляд неякісного гороху, який привезли з далекої Кенії до Лондона, справив велике враження на потенційного підприємця Дженні Доусон. На оптовому продовольчому ринку від цього гороху відмовились, готуючи його до відправки на полігон харчових відходів.

Незабаром після цього на фермі свого товариша Доусон побачила ящики з яблуками, які вважалися надто малими для свого покупця, і їх хотіли залишити гнити.

Побачивши всі ці відходи, Доусон (27 років, раніше працювала в хедж-фонді), вирішила розпочати бізнес із переробки продуктових відходів. Так народилася ідея і модель бізнесу для компанії Rubies in the Rubble, мета якої - використання продуктів (які вважаються відходами) для створення їжі чи продуктів, які купуватимуться.

"Консервація, здавалося, є природним шляхом переробки надлишків фруктів і овочів, адже тоді такі продукти можна зберігати впродовж 10 місяців", - каже Доусон.

Продукція компанії Rubies in the Rubble. Фото: vimeo.com

Глобальна проблема масових харчових відходів отримала багато уваги останніми роками, а відповідні цифри приголомшують. У минулорічній доповіді ООН зазначається, що одна третина всіх продуктів харчування у світі, вироблених для споживання людиною, перетворюються на відходи.

Сьогодні багато продуктових банків збирають залишки їжі від готелів і ресторанів, щоб пізніше передати її нужденним. Компостування стало найпоширенішим способом переробки їжі для отримання добрив або грунтових добавок.

Проте, з’явилися також інші фірми, як-от у Доусон. Вони знаходять використання для продуктів харчування, які могли б у кінцевому підсумку опинитися на звалищах. Доусон каже, що просуванню справи допомагають також різні просвітницькі кампанії, тому сьогодні відбуваються зміни із запровадження різноманітних ініціатив в роботі супермаркетів і ресторанів.

У жовтні британська мережа супермаркетів Waitrose досягла своєї мети, відправивши нуль кілограмів харчових відходів на звалища. Надлишкові продукти жертвують або відправляють на завод анаеробної очистки, де вони перетворюються на матеріал для виробництва біогазу. Інші великі компанії роздрібної торгівлі Великобританії  беруть приклад з цього. Marks & Spencer також оголосили про подібні плани.

Фото: w4.org

Доусон каже, що ставлення споживачів теж змінилося: "Два роки тому люди не поважали словосполучення "харчові відходи", тому що вони хотіли мати якнайкращі, досконалі товари і продукти".

"Потім стали популярними органічні і вирощені в домашніх умовах продукти – людям почала подобатися дивної форми морква або малі, дещо дивні яблука, адже вони були більше схожими на органічні і натуральні продукти".

Двоє підприємців з Каліфорнії зрозуміли можливість використання відходів кавової гущі, яку викидають кожного дня кав'ярні в їхньому районі. Сьогодні вони мають процвітаючий бізнес, заснований на повторному використанні цих відходів.

Ніхіль Арора та Алехандро Велес були звичайними студентами в Університеті Каліфорнії, Берклі, коли вони вперше почули на заняттях, що гриби можна вирощувати винятково на відходах із кавової гущі.

Ця концепція зацікавила їх і вони заснували Back to the Roots - бізнес, який пройшов шлях від вирощування грибів до продажу пакетів для вирощування грибів, які роблять із використаної кави.

Ніхіль Арора та Алехандро Велес. Фото: earth911.com

"З першого ж дня, нашим першим баченням для цієї компанії (і чому ми так закохалися в неї) була ідея "відходи харчування - це відходи заробітної плати", - це означає, що ви можете створити дійсно здорову компанію в міських умовах, дійсно створити добрі робочі місця з того, що було відходами", - сказав Арора.

Основний продукт компанії – набір для вирощування грибів, - це картонна коробка, в якій є пластиковий пакет з кавовою гущею і міцеліями гриба. Потрібно розірвати пакет, розвести вміст водою, і гриби починають рости, сягаючи своїх найбільших розмірів на десятий день.

Back to the Roots продали 300 тис грибних комплектів у США в таких торгових точках як Whole Foods, Nordstrom, Bed Bath і Beyond Stores. Арора розповів, що вони використовують близько 18 тис кг кавової гущі в тиждень. Однак він розуміє, що це є крихітним внеском у справу повторного використання продуктів харчування, які вважаються відходами.

"Ми знаємо, що наші грибні комплекти не вирішать питання голоду в світі". Арора сподівається, що вирощування власних продуктів харчування може сприяти розвитку у людей, особливо дітей, більш глибокого усвідомлення того, звідки береться їжа.

Він каже, що цю ідею легко підхоплюють різноманітні громадські рухи, гурмани та діти, а також інші екологічно-свідомі громадяни.

"Ми хотіли б сказати: якщо ви перебуваєте у літаку поруч із кимось, неважливо хто це, ви можете поговорити з ним про цей грибний комплект", -  додав він.

Оригінал: CNN

Переклад: iPress.ua

Заворушення в Грузії може використати росія. Не виключено й нове вторгнення – Люк Коффі
Заворушення в Грузії може використати росія. Не виключено й нове вторгнення – Люк Коффі
путін, Кадиров і пекельна сірка. Чеченський та російський лідери пов'язані між собою життям і смертю – Едвард Лукас
путін, Кадиров і пекельна сірка. Чеченський та російський лідери пов'язані між собою життям і смертю – Едвард Лукас
Китай перетнув червону лінію Байдена щодо України. Чи будуть наслідки? – Мет Поттінгер
Китай перетнув червону лінію Байдена щодо України. Чи будуть наслідки? – Мет Поттінгер
Тіньовий танкерний флот росії загрожує Швеції: екології та безпеці. Чи може завадити ЄС – Елізабет Бро
Тіньовий танкерний флот росії загрожує Швеції: екології та безпеці. Чи може завадити ЄС – Елізабет Бро
Американські GLSDB мають проблеми з від'єднанням прискорювача. Чому росіяни прорвалися на Покровсько-Авдіївському напрямку – Том Купер
Американські GLSDB мають проблеми з від'єднанням прискорювача. Чому росіяни прорвалися на Покровсько-Авдіївському напрямку – Том Купер
Ескалація, червоні лінії, ризики та російсько-українська війна. Частина 2 – Лоуренс Фрідман
Ескалація, червоні лінії, ризики та російсько-українська війна. Частина 2 – Лоуренс Фрідман
Україні не вистачає сил. Проте шанси росіян захопити Донбас близькі до нуля – Дональд Гілл
Україні не вистачає сил. Проте шанси росіян захопити Донбас близькі до нуля – Дональд Гілл
Том Купер рекомендує: російська ракетна кампанія проти України. Довоєнні запаси балістичних та крилатих ракет закінчилися – Адріан Фонтанелла
Том Купер рекомендує: російська ракетна кампанія проти України. Довоєнні запаси балістичних та крилатих ракет закінчилися – Адріан Фонтанелла