У меню довгожителя повинні входити фрукти, зелень, злаки і риба
Про це йдеться в статті, опублікованій на сторінках італійської газети Corriere della Sera.
У цьому матеріалі італійський журналіст та публіцист Маріо Паппагалло зазначає, що до числа найважливіших відкриттів людства можна віднести відкриття взаємозв'язку довкілля з активізацією чи блокуванням людських генів.
Після багатьох років досліджень вчені заявляють, що в процес старіння можна втрутитися. А саме - продукти харчування можна використовувати для уповільнення біологічного годинника людського організму.
"Ми ще не реалізували давню мрію людства про еліксир вічної молодості, але цілком очевидно, що в найближчі роки буде відомо, як перетнути столітній рубіж у здоров'ї і ясному розумі", - пише видання.
"Хороша" їжа сприяє довголіттю
Видання зазначає, що людина може повноцінно прожити до 150 років. І починати варто з правильного харчування.
Під час безперервних досліджень було складено меню, найбільш оптимальне для ДНК людини, точніше для "капсули", яка активує або блокує гени. Простіше кажучи, якщо з продуктами харчування надходять "хороші" молекули, то гени довголіття максимально задіяні, якщо "шкідливі", то активуються гени, що змушують клітини старіти.
ДИВІТЬСЯ ФОТО: Ми харчуємось зі смітника, а ви? (фото)
Тепер все частіше термін "дієта" замінюють поняттям "здорове харчування", яке можна буде персоналізувати в залежності від генів кожної людини. Але не тільки дієтологи, а професори медичних університетів зазначають, що перш за все, слід дотримуватись правил здорового харчування:
- їжу потрібно пережовувати повільно і ретельно;
- треба з'їдати на 30% менше від того, що вважається нормою;
- раз на тиждень бажано влаштовувати "розвантажувальний" день і вживати тільки воду для очищення організму від шлаків (краще голодувати в понеділок, після вихідних).
Саме дотримання цих правил здорового харчування є спільною рисою усіх довгожителів.
"Еліксир молодості" у продуктах харчування
"Червоне м'ясо і тваринні жири мають канцерогенні властивості. Фрукти та овочі є гарантією запобігання раку. Вони володіють червоними і синіми пігментами, захисними поліфенолами клітин, що регулюють метаболізм, а значить, і діабет, і ожиріння", - резюмують спеціалісти.
Обов’язковими пунктами в меню довгожителя повинні бути свіжі фрукти та овочі, зелень, злаки, риба – все в помірних кількостях і ніякого м'яса.
Як не дивно, протиракове меню збігається з меню довголіття. Щодо інших продуктів, які сприятимуть хорошому самопочуттю і довгим рокам життя, то, наприклад: оливкова олія першого віджиму захищає від різного роду пухлин, риба і горіхи регулюють клітинну діяльність та інформаційний обмін між клітинами і треба побільше пити чистої негазованої води.
"І все це в комплексі діє проти вільних радикалів - першопричини старіння, включаючи появу зморшок. Чим більше створюється вільних радикалів, тим більше слід споживати захисних поживних речовин", - зазначає видання.
У матеріалі також можна знайти рецепт "супу Гіппократа", його ще називають ліками від усіх хвороб.
"Він готується на основі ріпчастої цибулі, петрушки, селери, цибулі-порею і кервеля. До речі, чебрець допомагає краще перетравлювати протеїни м'яса, а фенхель - метаболізувати жири. Часник гасить діяльність їжі, що сприяє старінню", - зазначає видання.
Щоденні фізичні навантаження також сприятимуть довголіттю – достатньо якомога рідше користуватись ліфтом і частіше підніматися пішки сходами.