Звичайні продукти не менш корисні, ніж органічні, - дослідження
Крістал Сміт-Спенглер на чолі групи дослідників зі Стенфордського університету та госпіталю Veterans Affairs Palo Alto Health Care у США вивчила більше 200 наукових робіт, у яких порівнювалося здоров’я людей, які споживали органічну та звичайну їжу, або ж вміст споживних та отруйних речовин у самій їжі. Результати дослідження вчені оприлюднили у виданні Annals of Internal Medicine.
Особи, чий стан здоров’я досліджувався, вживали органічні та неорганічні фрукти, овочі, крупи, м'ясо, яйця та молоко.
Згідно із стандартами міністерства сільського господарства США, виробники органічних продуктів повинні уникати використання синтетичних пестицидів та добрив, гормонів та антибіотиків.
Різниця - фосфор та пестициди
Сміт-Спенглер та її колеги дійшли висновку, що є підстави вважати, що між продуктах двох типів немає різниці у кількості вітамінів та споживних речовин. Єдина різниця між ними, за словами вчених, - це більший вміст фосфору в органічних продуктах. Органічні молоко та курятина можуть також містити більше омега-3 жирних кислот.
Залишки пестицидів, які можна було зафіксувати, містилися у більше ніж третині звичайних продуктів та лише у 7% органічних. Також для органічного свинячого та курячого м'яса ймовірність присутності бактерій, стійких до антибіотиків, була меншою на 33%.
Тому вчені у своєму дослідженні заявили, що органічні продукти та м'ясо загалом за вмістом вітамінів та споживних речовин не перевершують звичайні продукти, хоча зменшують ризик потрапляння до організму пестицидів та стійких до антибіотиків бактерій.
Сміт-Спанглер також зауважила що дані, які аналізувалися, не дозволяють дослідити,чи різниця у вмісті пестицидів між різними типами продуктів має значний вплив на здоров’я людини, оскільки рівень шкідливих хімікатів рідко перевищує дозволені ліміти.
За матеріалами The Guardian.