Як технології можуть скоротити споживання м'яса
Крім нашого співчуття і жалю до тварин, є ще інші причини, які змушують нас шукати замінники м'яса. Якби інша частина населення світу, яке швидко зростає, перейшла на споживання м'яса в таких кількостях, як це роблять американці (вони спожили 92,3 млрд фунтів м’яса, вбивши при цьому 9 млрд тварин – і це тільки в 2011 році), у світі б дуже швидко не стало тварин або, принаймні, щезли б простір і корми, які ми використовуємо для їх відгодівлі.
Промислове виробництво м’яса породжує також серйозні питання стосовно шкоди для навколишнього середовища та здоров'я людства - через проблеми зі стоками і викидами парникових газів, які створюють токсичні відходи життєдіяльності тварин та антибіотики, які використовуються, щоб підтримувати потрібні темпи і плани відгодівлі худоби.
Виробництво м'яса з пробірки може звучати як відповідь на всі ці проблеми. Проте, ще пройде декілька років, перш ніж ми зможемо побачити справжнє, доступне штучне м'ясо і, ймовірно, ще мине багато років, перш ніж ми переконаємо громадськість у тому, що це м'ясо можна їсти. Однак, чи могли б ми спробувати використати технології в інший спосіб для того, щоб скоротити нашу залежність від натурального м'яса?
Цими вихідними у Нью-Йорку збирається невелика група підприємців у галузі технологій, розробників програмного забезпечення, м'ясників, фермерів, керівників харчової промисловості і декілька відомих політиків у галузі охорони здоров'я. Вони збираються провести колективне обговорення теми виробництва і споживання м'яса.
Фото nter.net.ua
Дискусії проводяться за підтримки блогу Food + Tech Connect і називатимуться Hack / /Meat. Мета обговорень полягає в тому, щоб знайти вирішення проблем виробництва, переробки, розподілу, охорони здоров’я і споживання м'яса, використовуючи при цьому технологічні новинки і рішення. Одна з великих проблем, - над вирішенням якої працюватиме група, - як зробити так, щоб люди споживали менше м'яса.
Одну з найцікавіших пропозицій на зустрічі Hack / /Meat повинна представити Foodpairing, компанія, що проводить дослідження в галузі харчової промисловості і є розробником харчових додатків. Компанії Foodpairing вдалося розбити смак на його молекулярні компоненти, а також скласти бази даних, за якими можна порівняти смаки деяких компонентів по відношенню до деяких абсолютно інших інгредієнтів. При складанні "харчового дерева" технологія компанії може ідентифікувати інгредієнти, що належать рослинам або морепродуктам, і які підсилюють смак різного м'яса, а в деяких випадках ці інгредієнти можуть цілком виступати як замінник м'яса. Співвласник AS Foodpairing Бернард Лаусс написав таке повідомлення для блогу Food+Tech Connect:
Фото: russobras.com
Молекули аромату конкретного інгредієнта не є унікальними для даного інгредієнта. Базилік, наприклад, смакує саме так не тому, що є тільки один в світі смак базиліку, а тому, що смак цієї приправи є сумішшю молекул різних ароматів, багато з яких можна знайти в інших інгредієнтах. Те ж саме справджується і для м'яса курки. Аромат курки складається із близько 20 важливих ароматичних молекул, деякі з них ви можете знайти навіть у каві, хлібові, картоплі, грибах і т.д.
У той час, як подібні методи застосовуються в молекулярній гастрономії Високої кухні впродовж вже деякого часу, Лаусс вважає, що ці методи можуть бути застосовані також у масштабах масового ринку, а не в ролі простої заміни вегетаріанського пиріжка на м'ясний пиріжок. Підлаштовуючи рецепти і способи приготування страв з метою включення інгредієнтів, які підсилюють смаки м'яса, які ми любимо, ми можемо насолоджуватися нашою звичною кухнею, зводячи до мінімуму, якщо не усуваючи повністю, фактичну кількість споживання м'яса.
Оригінал: Bloomberg BusinessWeek
Переклад: iPress.ua