Facebook iPress Telegram iPress Twitter iPress search menu

#бізнес_ветеранів: Сімейна крамничка солодощів від Віталія Карабута

Дар'я Бура
#бізнес_ветеранів: Сімейна крамничка солодощів від Віталія Карабута
Фото: Дар'я Бура
Чимало ветеранів зізнаються, що бажання займатися своєю справою і залежати тільки від себе, виникає на війні. Віталій Карабут, який служив у 101-ій бригаді, не став виключенням. Зізнається, що повернувшись додому, відсотків на 90 бачив як зробити свою справу.

Зараз у Віталія є невеличка сімейна крамничка у Києві в районі автостанції Дачна. А починалося все з солодощів. Він їх звозив з усієї країни, з-за кордону, збирав щось смачне і незвичне. Та, прислухаючись до побажань відвідувачів, перетворив крамничку солодощів на сімейну. Тобто, на таку, де можна відшукати все необхідне одразу біля дому.

Чоловік зустрів мене на порозі своєї крамнички і одразу ж почав показувати, чим "хата багата". Бездріжджовий хліб, з якого роблять і сухарі, тістечка і торти, цукерки і печиво на кількох прилавках, кава.

"В мене ніколи не псується товар, тому, що я замовляю небагато. Ходові тістечка є завжди, а якщо, наприклад, пряникам виходить термін придатності, я знімаю з прилавку", - говорить Віталій, додаючи, що завжди орієнтується на побажання відвідувачів і готовий дістати практично будь-які солодощі, якщо люди захочуть.

А до війни він мав абсолютно інше заняття та сферу діяльності.

Я знав, що мій обов’язок – піти на війну

До війни я, мабуть, не відповів би на запитання хто я і чим займаюся. А зараз вже можу. З 2009 року по 2015, до мобілізації, я працював в Нацбанку України, у банкнотно-монетному дворі. Я був фахівцем з управління матеріально-технічного забезпечення і збуту готової продукції. Управління наше займалося постачанням, - образно кажучи, від туалетного паперу до дорогоцінних матеріалів, це все було нашою роботою. Після демобілізації я трохи більше року працював на цій роботі.

Не скажу, що був активним учасником Майдану. Активною учасницею була моя сестра з чоловіком, а я чим міг, тим допомагав. Коли розпочалася війна і почали масово приносити повістки, я в принципі був готовий. Для себе вирішив, якщо мені принесуть, то не відмовлюся. Про це знали мої рідні.

Мати знала, і коли мені в неділю зранку принесли повістку, а я спав, вона мене розбудила. Не так, як зазвичай матері робили – казали, що синів немає вдома і де вони невідомо. Мама знала, що рано чи пізно я не відмовлюся піти в армію.


Фото: з особистого архіву Віталія Карабута

Але те, що я був готовий піти в армію, не означає, що можна бути готовим до самої війни. До цього неможливо підготуватися. У мене не те, що було бажання чи я рвався потрапити на війну, але я знав, що це мій обов’язок. Йшов не заради якихось політиків. Моєму сину на той час було 2,5 роки і щоб він цього не побачив, щоб війна не прийшла сюди, я готовий був піти туди. Спеціально я не готувався. В останній тиждень перед відправленням хлопці з роботи скинулися грошима, купили бронік. Насправді, мої співробітники мені дуже допомагали. Особливо, коли ми отримували техніку, яку потрібно було ремонтувати і відновлювати. Машина, яку я отримав, наприклад, була на рік молодшою за мене.


Фото: з особистого архіву Віталія Карабута

На війні було багато часу для переосмислення попередніх років життя, вчорашніх днів і всього того, що було до неї. І якщо раніше все плило за течією. Там, через безсонні ночі, в голові крутиться ціла купа думок. Вже через півроку на війні я вирішив, що треба робити щось своє після повернення. Брав лист паперу, ручку, і рахував. Ще тоді я не знав як писати бізнес-план, але гадав, що треба зробити для того, щоб мрія стала реальністю. Повернувшись додому, я відсотків на 90 бачив як зробити цю справу. "Перекопав" інтернет, питав у знайомих і почав робити.

На війні я був 14 місяців і коли повернувся, довелося звикати до мирного життя. Кілька тижнів не виходив з квартири – "гавкав" на людей. Спочатку був постійний страх, що всі на тебе дивляться. На Донбасі навколо всі в формі, а тут всі цивільні, різні. В Києві немає війни, всі відпочивають, гуляють, ходять на концерти. І ще страшно, коли збоку автомат не висить.


Фото: з особистого архіву Віталія Карабута

Головне питання в бізнесі – знайти що і кому продати

Я не одразу зайнявся солодощами. Першою моєю справо була полімер-піщана тротуарна плитка. Саме ця ідея виникла в мене тому, що я родом з берегів Азовського моря. З дитинства постійно бачив сміття, яке за собою лишають відпочивальники – пляшки, пакети. В мене дуже загострене почуття справедливості до навколишнього середовища. Почав шукати як зменшити сміттєве навантаження на середовище. Я шукав не плитку, а з яких матералів її можна робити. Хотів виробництво, яке можна поставити на рейки. Для плитки не потрібно великого приміщення. Його можна "потягнути" з незначними витратами і невеликим штатом працівників. За освітою я інженер-механік, з металом дружу, а навчитися виготовляти плитку – це вже справа часу. Найголовніше питання в бізнесі для мене було – знайти кому продати. Тепер я всім раджу, хто розпочинає власну справу – якщо ви вирішили продавати якісь послуги чи речі – знайдіть, для кого ви це будете робити. Був у мене вчитель, який казав: "Віталік, знайди мені людину, яка хоче щось купити, і я, не маючи цього, знайду, де взяти і як йому продати".

Але це правило я зрозумів після того, як запустив виробництво плитки. Думав, зараз запустимось і в мене черга стоятиме, "гребтимуть" цю плитку. Інвестував гроші, привіз обладнання, зробив першу партію, а потім виявилося, що люди, не знаючи, що воно таке, не особливо цікавилися. А кожному пояснити, що це і з чого воно зроблене – складно. Мабуть, ще більше грошей треба було вкладати в рекламу і маркетинг. Насправді, це дешевше за бетонну плитку, а за фізичними характеристиками значно краще. Виробництво поки стоїть. Але я можу зайти, увімкнути рубильник і за дві години почати випускати плитку. За зміну в 12 годин робиться приблизно 20 квадратів плитки. В одному квадраті 9 плиток.

Мрію створити мережу сімейних крамничок

Справа з плиткою не дуже пішла, а взимку виробництво взагалі стоїть – це не будівельний сезон, матеріали не продаються. Я довго думав, чим зайнятися. Були ідеї кав’ярні, і м’ясного магазину… А потім дружина запропонувала відкрити магазин із солодощами, бо в нас у районі дійсно немає де придбати солодкі смаколики з того асортименту, який хотілося б. Через інтернет відшукали людину, яка продавала МАФ, знайшли стелажі, прилавки я сам зробив з піддонів. Бойовий побратим допоміг з електрикою. Поїхали, накупили солодощів. Це все робилося швидко і без бізнес-планів. Насправді, найстрашніше – почати. Знайти постачальників, домовитися з ними. Поки вони тебе не знають, вся оплата здійснюється одразу, потрібно вкласти немаленьку суму грошей…


Фото: Дар'я Бура


Фото: Дар'я Бура

На третій день після того, як ми відкрилися, до нас зайшла жіночка, яка має кав’ярню в Академмістечку, подивилася на наш асортимент і сказала, що мине чотири місяці і я стану кондитером. Мала на увазі, що знатиму, що з чого робиться, яке на смак. І дійсно, зараз розбираюся. Вдома думали, що будемо все підряд їсти. Їв солодощі рівно тиждень. Колись думав, що солодкоїжка. В дитинстві ми не були обмежені у солодощах. Батько працював на постачанні, тому вдома завжди все було. Залежності в мене від солодощів немає, зараз це для мене не важливо.

Купую товар на гуртівні, куди звозяться солодощі з усієї України, а також з Європи. У нас є вітрина з шоколадом з Польщі, Німеччини, Бельгії, Білорусі, Швейцарії, Туреччини… Ми працюємо і з великими постачальниками. Великі корпорації привозять до нас свій товар. Але зараз навколо Києва, в кожному селі є маленькі виробництва смаколиків, і в Ірпіні, і в Гореничах, і Макарові… Я завжди прислухався до наших клієнтів. Бувало, приходить, дивиться, є Харківські, Дніпровські, і питає: "А у вас немає Рівненських цукерок?". Я собі занотував. Потім знаходжу в Рівному і домовляюся. Мені люди розповідали про такі виробництва, про які я навіть не знав. І так я їх знаходжу та привожу собі.


Фото: Дар'я Бура

Я ніколи не купую партіями, завжди всього потрошку. Пишу список, що закінчилося, і завжди додаю щось нове. Постійно щось відпадає, і з’являється новеньке. Не переводиться в мене те, що заберуть майже одразу. З ходових продуктів – еклери, американери, солоні вафлі.


Фото: Дар'я Бура

Так, зараз цукерки і печиво можна купити практично у кожному магазині, супермаркеті чи магазинчику. Поряд з нами є великі магазини, в яких можна купити солодощі, але в нас значно більший асортимент. В інших магазинах беруть по кілька видів печива і цукерок, бо крім солодощів, вони продають ще й інші продукти. У нас цей асортимент суттєво розширений. Люди дивуються нашому асортименту, коли заходять. Але в нас третя частина від того, що я міг би поставити, наразі немає куди. Бракує місця в магазині. З часом з маленького солодкого МАФу переросли в сімейну крамничку. Прислухаємося до людей, які до нас заходять – чого їм не вистачає прямо під домом і поступово додаємо в товари.


Фото: Дар'я Бура

Звичайно, було б добре зробити мережу невеличких крамничок біля дому. Дружина одразу сказала, що один – це не магазин. Один – це для підтримки штанів.

Наразі в мої обов’язки входить керування магазином, слідкування за асортиментом, я відповідаю за те, щоб вчасно був привезений товар, працюю з постачальниками. Перші кілька місяців я сам усім займався, іноді дружина допомагала, іноді мама. А тепер у нас є дівчата, які на постійній основі в нас працюють. 

Не можу сказати, що магазин вже відробив витрачену на нього суму грошей, ми постійно вкладаємо. Але нам вистачає на оренду приміщення, зарплату працівникам і на дрібні витрати. 

Смішно, коли знайомі кажуть: "Добре вам, у вас свій магазин, що захотів, те і взяв собі додому". Ніби воно все безкоштовне.

Згодом плануємо робити ребрендинг. Я мрію про невеличку сімейну крамничку, де є все. Мені подобається торгувати, я люблю спілкуватися з людьми. Іноді людина приходить взяти каву і по 40 хвилин спілкуємося. Вчу дівчат як спілкуватися з людьми, як вітатися, бути привітним і ввічливим. Завжди приємно, коли люди повертаються до тебе не лише за торваром.

Ситуація продовжує загострюватися. Багато проблем ЗСУ створюють некомпетентність командирів та
Ситуація продовжує загострюватися. Багато проблем ЗСУ створюють некомпетентність командирів та "мікроменеджемент" Головнокомандувача – Том Купер
Занепад росії. Слабка економіка, союзники-невдахи та зростаючий опір – Ольга Лаутман
Занепад росії. Слабка економіка, союзники-невдахи та зростаючий опір – Ольга Лаутман
Вашингтон потребує нового підходу до НАТО. Сім пріоритетних країн для нової адміністрації Трампа – Ендрю Міхта
Вашингтон потребує нового підходу до НАТО. Сім пріоритетних країн для нової адміністрації Трампа – Ендрю Міхта
Сирія може стати початком кінця (імперських амбіцій) росії. Що мають робити США? – TIME
Сирія може стати початком кінця (імперських амбіцій) росії. Що мають робити США? – TIME
Зимова оборона України: збереження сили. Трамп підтримає перемогу України або виглядатиме світовим лохом – Ендрю Таннер
Зимова оборона України: збереження сили. Трамп підтримає перемогу України або виглядатиме світовим лохом – Ендрю Таннер
Переговори з росією. США слід пам'ятати, що дипломатія для росії – інструмент для перемоги над супротивником
Переговори з росією. США слід пам'ятати, що дипломатія для росії – інструмент для перемоги над супротивником
Україна – не Сирія. Чому Сирський не може реформувати ЗСУ – Том Купер
Україна – не Сирія. Чому Сирський не може реформувати ЗСУ – Том Купер
Огляд московської кампанії
Огляд московської кампанії "Осінь 2024": кров за землю. Припинення вогню зараз лише зробить гамбіт путіна успішним – Ендрю Таннер