Експерт з Голландії розповів, що потрібно українським аграріям, щоб вийти на міжнародний ринок
Так вважає голландський спеціаліст Ремко Шрайвер, який нещодавно відвідав Україну.
Про це iPress.ua повідомили в Асоціації свинарів України.
Шрайвер компетентний у питаннях біобезпеки та контролю епізоотичної ситуації завітав до України в листопаді з двотижневою робочою поїздкою. В рамках візиту, спеціаліст вивчав українську систему біобезпеки на тваринницьких комплексах, спілкувався з представниками Держветфітослужби, Департаменту тваринництва Мінагрополітики та інвестиційними організаціями. Крім того, експерт відвідав державні та приватні лабораторії та поспілкувався з виробниками, щоб з’ясувати, як реалізуються законодавчі норми на практиці.
За підсумками проробленої роботи Ремко Шрайвер надіслав детальний звіт виконаної роботи в Україні та покрокові рекомендації щодо покращення законодавчої ситуації в Україні, зокрема, які стосуються ветеринарії та санітарії, питань транспортування, імпорту свинопоголів’я та механізму отримання дозвільної документації.
ЧИТАЙТЕ: Українці почали менше купувати ковбасних виробів і перейшли на м'ясо
Експерт радить вітчизняним аграріям розробити систему класифікації господарств за рівнями біобезпеки — від найвищого до найнижчого (за зразком Нідерландів); Також, на думку Шрайвера, доцільним було б спрощення правил перевезення тварин у межах України. Однак при цьому необхідно було б обмежити транспортування свиней поміж фермами з різним рівнем біобезпеки.
Також західний експерт рекомендує брати аналіз крові свиней не безпосередньо перед транспортуванням, а в рамках планової перевірки стану здоров’я.