У Німеччині помер винахідник кебабу
Кадір Нурман помер два дні тому у Берліні.
Патент Нурмана – м'ясо насаджене на вертикальну решітку, яка обертається, скопійовано мільйони разів. Але винахідник Нурман не став мільярдером, бо не запатентував кебаба. Однак він ніколи не шкодував про це.
"Я зробив щасливими так багато турків, що цього мені достатньо", - говорив Нурман у своїх інтерв’ю.
Сьогодні лише в Німеччині кебаби роблять 60 тисяч людей, продаючи щоденно 3 млн смачних страв. Закуски, які підкорили всю Європу сьогодні можна також їсти у США.
У 1960 році він відправився у пошуках хліба з Туреччини до Німеччини. Йому було 26 років. Спочатку він працював на заводі Daimler в Штутгарті, а потім збирав машини в Західному Берліні. У розділеному стіною місті почали з'являтися перші фаст-фуди. Нурман вирішив спробувати щастя у сфері громадського харчування.
Фото: bz-berlin.de
Він без проблем він сконструював пристрій для обсмаження м'яса. Перші кебаби зі свого кіоску біля берлінського зоопарку він продав у 1972 році. Тоді ціна одного кебаба була1,50 марки, або 75 євроцентів.
Нурман не заробив грошей на кебабах і жив в бідності. Німеччина платила йому €400 пенсії щомісячно. Два роки тому він отримав нагороду за свій винахід від Німецької асоціації виробників кебабів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Food-fetish: п’ять кулінарних місць Стамбула, де і нагодують, і навчать
Сучасні кебаби Нурманові не дуже смакували. На його думку, виробники кебабів тепер додають до страви надто багато складників і, що найгірше, додають помідори.
"Кебаби треба робити з баранини, а не з птиці. Якщо м'ясо добре, то не треба його так міцно приправляти, як робите ви", - повчав сучасних кухарів винахідник кебабу.
Дорікав їм також, що надто дешево продають свою продукцію.На його думку, кебаб має коштувати €5, а не €2,5. "Турки не мають голови до бізнесу", - нарікав Нурман.
За матеріалами: wyborcza.pl